•  
     NASLOVNICA       ODREDIŠTE       ATRAKCIJA       SPORT       GASTRONOMIJA       PLAŽA       PONUDA       KONTAKT       REZERVACIJE   
   
     GASTRONOMIJA

  Gastronomska ponuda zadarske regije sadrži u sebi najbolje odlike dalmatinske kuhinje koja je vrlo zdrava i jednostavna za pripremanje (jela su najčešće kuhana i bez mnogo začina). Ona se prije svega temelji na jelima od ribe, školjki i mekušaca. Kao prilog najčešće se servira kuhano povrće "na lešo", a sve je začinjeno domaćim maslinovim uljem. Kao začini se još koriste ružmarin, lovor, kapar, koromač, kadulja, bosiljak... Povrće koje se uzgaja na otocima i u zaleđu svakako možemo ubrojiti u zdravu hranu, koja zbog povoljne klime uspijeva više puta u godini, a dostupna je i ljeti i zimi svježa na tržnicama. Na otocima i u zaleđu rastu i divlje šparoge, ubiru se u proljeće i spremaju kuhane ili pržene s jajima.

  Prava poslastica su i jela od janjetine, lako probavljivog i zdravog mesa, posebice one s otoka Paga. Janjetina se najčešće sprema "na ražnju", "ispod peke" ili "na lešo" a najbolji prilog uz pripremljenu janjetinu je mladi luk (u proljeće). Za predjelo svakako treba probati čuveni paški ovčji sir i dalmatinski pršut.

  Od vina treba svakako spomenuti "Benkovački Rose" te bijela vina s otoka Paga "Paška žutica" i "Gegić".

  Maraschino, liker koji se u Zadru proizvodi stoljećima od autohtone višnje Maraske, a koji je bio omiljen i na kraljevskim dvorovima, služi se kao desertni liker te u novije vrijeme i kao dodatak sladoledima i voćnim salatama. O bogatoj ponudi ribe, svježeg povrća i voća ovog kraja najbolje svjedoče zadarska tržnica i ribarnica koje su s vremenom postale kultna mjesta.

  Navedena i druga jela, po želji gostiju, mogu se konzumirati u nizu atraktivnih restorana, konoba i drugih objekata ugostiteljske djelatnosti, od Zadra do Biograda i dalje. Najbliži lokal je udaljen oko 150m.

  Za one goste koje imaju volju i želju da svoje kulinarske sposobnosti praktično i isprobaju, imaju na raspolaganju suvremeno opremljenu kuhinju sa svim tehničkim sredstvima koju kuhinju čine suvremenom. Univerzalni gril izgrađen uz zid zgrade izvana i kameni stol na otvorenom (kapaciteta osam do deset osoba) čine boravak još atraktivnijim, jer su gostima na raspolaganju tehnički uvjeti za pripremu jela (mesa i ribe) na gradelama, ražnja i ispod peke, što se često koristi u ljetnom periodu.

  Prehrambene proizvode za pripremu jela u vlastitoj režiji, raznovrsna pića i kućne potrepštine, moguće je nabaviti u trgovačkim centrima, marketima i minimarketima od Zadra do Biograda. Najbliži minimarket je udaljen 200m od odredišta (kuće).